Recepten Trappist Westmalle
English Dansk Suomalainen Irish Norsk Polski Svenska Nederlands
Trappist Westmalle

Recepten Trappist Westmalle


'LUIKSE SALADE’ MET WESTMALLE TRIPEL'

Dit is een variatie op de klassieke Luikse salade. Het is een gerecht dat zo gegeten kan worden als hoofdgerecht, ofwel als garnituur bij vleesgerechten.

INGREDIËNTEN (4 personen)
600 g sperziebonen (ofwel een mengeling van 150 g - sperziebonen, 150 g snijbonen, 150 g labbonen en 150 g boterbonen) - 400 g spek - 600 g krielaardappelen - 1 ui - boter - 15 cl - Westmalle Tripel - 5 cl witte wijnazijn - enkele - takjes bonenkruid - peper en zout

BEREIDINGSWIJZE
• Gaar de boontjes in kokend water met zout en laat ze schrikken in ijswater.
• Kook de aardappelen in de schil, pel ze en snijd ze in schijfjes.
• Snijd de ui in fijne ringen, bak ze in wat boter en kruid met peper en zout. Voeg de boontjes erbij en bewaar ze in een vuurvaste schotel.
• Bak de aardappelen in dezelfde pan, kruid ze met peper en zout en doe er enkele blaadjes bonenkruid bij. Voeg dit bij de boontjes.
• Bak het in dobbelsteentjes gesneden spek in dezelfde pan en blus met het bier en de witte wijnazijn. Giet dit mengsel over de boontjes-salade en meng goed.
• Zet de schotel nog enkele minuten in de oven om goed warm op te dienen. Versier met enkele takjes bonenkruid.

 

 

'STOOFPOTJE VAN HERTENKALF MET WESTMALLE DUBBEL'

Het vlees van hertenkalf heeft geen uitgesproken wildsmaak. Het komt zacht en enigszins zoet over op de tong.

In feite is dit een sudderpot: aroma's en smaken moeten zich verstrengelen. In dit geval echter moet hij geen uren op het vuur staan.

INGREDIËNTEN (4 personen)
800 g hertenkalfsvlees - 1 wortel - 1/2 knolselder - 2 rapen - 1 courgette - 1 aubergine - 1 flesje Westmalle Dubbel - 5 cl bruine fond - boter - tijm en laurier - peper en zout

BEREIDINGSWIJZE
• Laat het in blokken gesneden hertenkalfsvlees kleuren in de boter.
• Voeg de in dobbelstenen gesneden wortel, raap en knolselder samen met het bier en de bruine fond eraan toe. Breng aan de kook en breng op smaak met tijm, laurier, peper en zout.
• Laat een twintigtal minuutjes sudderen (de kooktijd varieert naargelang de kwaliteit van het vlees). Doe vervolgens de eveneens in dobbelstenen gesneden aubergine en courgette erbij en laat nog een tiental minuten voortsudderen.
• Zet de pot gezellig op tafel, eventueel versierd met een beetje gehakte boschampignons en enkele croutons.

 

 

 

'BANAAN GEKARAMELLISEERD IN WESTMALLE TRIPEL EN RUM MET CHOCOLADE-IJS'

De tripel is een complex bier: in de geur strijden fruitigheid (overrijpe banaan), fijne hopbitterheid en zachte moutigheid om de aandacht. Het smaakpalet is al even complex: het bier voelt in de mond romig aan, delicaat zoet zonder plakkerig over te komen en tegelijk fruitig en bitter-sinaasappelachtig als het ware’, dixit Jef Van den Steen. Zo’n betoog smeekt erom eens een gewaagd dessert te ontwikkelen, waarin we fruit en bier het laten opnemen tegen een sterke alcoholische tegenstander. Die niet waagt, die niet wint!

INGREDIËNTEN (4 personen)
200 g suiker - 20 cl bruine rum - 20 cl Westmalle Tripel - zestes van 1/2 citroen - zestes van 1/2 sinaasappel - 4 bananen - 4 stukjes cake van elk ongeveer 50 g - 4 bolletjes chocolade-ijs

BEREIDINGSWIJZE
• Laat in een pan de suiker, de rum en het bier samen met de zestes inkoken tot een lichte stroop. Haal de zestes eruit (je hebt ze nu niet meer nodig) en wentel de gepelde bananen er in hun geheel gedurende enkele minuten in tot ze bijna gaar zijn. Haal ze voorzichtig uit de pan en dresseer ze op een bord. Dompel vervolgens de stukjes cake eventjes onder in de stroop om ze een beetje vocht te laten absorberen en schik ze mee op het bord. Nappeer alles nog eens met de overgebleven stroop.
• Werk af met een bolletje chocolade-ijs. Je kunt dit gerecht eventueel versieren met een beetje gebrande amandelschilfers.
• Dit dessert kun je zowel warm als koud opdienen.

Bron: Davidsfonds Uitgeverij nv Leuven.

 

Luikse salade met Westmalle Tripel

Stoofpotje van hertenkalf met Westmalle Dubbel

Banaan gekarameliseerd

Aardbei recepten Trappist Westmalle
Trappisten recepten
Hertenkalfje Trappisten
Trappistenbier Westmalle